PrzepisyCukrzyca

Ciasteczka owsiane dla cukrzyków

Ciasteczka owsiane są świetną alternatywą słodkiego smakołyku dla cukrzyków. To zdrowy zamiennik drugiego śniadania lub szybki sposób na zaspokojenie nagłych zachcianek bez konieczności sięgania po batonika czy wafelki. Dowiedz się, jak w prosty sposób można je przygotować.

Jakie słodycze dla cukrzyków? Przepis przedstawiony poniżej będzie idealną odpowiedzią na to pytanie. Zawiera pół filiżanki ksylitolu bezpiecznego dla diabetyków. Produkt ten jest wolno przetwarzany w ludzkim organizmie przy niewielkim udziale insuliny i ma ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier. Wygląda i smakuje tak samo, jak cukiera i ma dwa razy mniej kalorii.

Ksylitol można zamienić na płynny miód, który, mimo że ma wysoki indeks glikemiczny, to i tak jest przyswajalny przez cukrzyków. Nowe badania pokazują, że po zjedzeniu miodu poziom glukozy we krwi podnosi się mniej niż po zjedzeniu jabłek, chleba czy ryżu. Miód jest produktem naturalnym, a stosowany w odpowiednich ilościach nie powinien szkodzić diabetykom.

Przeczytaj również: Banany a cukrzyca

Ciasteczka owsiane dla cukrzyków – składniki

Cukrzyca u dziecka nie musi oznaczać monotonnej diety. Doskonałym pomysłem na jej urozmaicenie i zastąpienie słodyczy będą ciasteczka owsiane. Świetnie sprawdzą się także jako zdrowa przekąska dla osób pragnących ograniczyć w swojej codziennej diecie spożywanie cukru.

Do przyrządzenia tego pysznego smakołyku potrzebujesz:

  • płatki owsiane – 2 szklanki
  • jajka – 2 sztuki
  • ksylitol – ½ szklanki lub 5-6 łyżek miodu
  • masło – 150 g
  • mąka (np. pełnoziarnista) – ½ szklanki
  • pestki dyni – 1 łyżka
  • ziarna słonecznika – 1 łyżka
  • rodzynki – 1 łyżka
  • suszona żurawina – 1 łyżka (płaska)

Rodzynki i żurawinę możesz pominąć, jeśli liczyć kalorie. Cały przepis jest bardzo prosty, a masę możesz przygotować w jednej misce czy garnku.

Ciasteczka owsiane dla cukrzyków – przygotowanie

Tę słodką przekąskę przyrządzisz w kilku etapach:

  1. Rozpuść masło, nieco je ostudź, po czym dodaj wszystkie składniki i całość wymieszaj przy pomocy łyżki.
  2. Otrzymaną masę układaj na pergaminie, lekko spłaszczając. Zachowuj pomiędzy porcjami nieduże odstępy. Użyj do tego także łyżki.
  3. Piecz ciasteczka na złoty kolor w temperaturze 180 st. przez ok. 10-15 min.
  4. Wystudź, po czym zdejmij je z pergaminu. Jeśli zrobisz to od razu po wyjęciu z piekarnika – ciastką mogą się pokruszyć
O mnie

Teksty

Cześć, jestem Marzena i uwielbiam spędzać czas z moimi pociechami! Jako mama dwójki wspaniałych dzieciaków, staram się promować zdrowy styl życia i pomagać im rozwijać dobre nawyki od małego. Chętnie podzielę się z Wami moimi doświadczeniami i spostrzeżeniami, które zebrałam przez te wszystkie lata bycia rodzicem - mam nadzieję, że znajdziecie tu dla siebie coś wartościowego! Po więcej porad parentingowych lub cukrzykowch zapraszam na [email protected]