Przepisy

Obiad bez węglowodanów

Odpowiednio przygotowany posiłek bez węglowodanów nie tylko zaspokaja apetyt i dodaje energii, ale także dostarcza odpowiednich witamin i minerałów. Jeśli nie masz pomysłu na dania do swojego menu, koniecznie przeczytaj nasz artykuł i skorzystaj z propozycji, które sprawdzą się zarówno w domu, jak w pracy!

Dlaczego warto postawić na obiad bez węglowodanów?

W ostatnich latach dania niskowęglowodanowe zyskały na popularności. Wynika to z faktu, że coraz więcej osób cierpi na problemy trawienne po spożyciu produktów zawierających węglowodany. Ich ograniczenie w diecie wielu osobom przynosi lepsze samopoczucie i lekkość.

Sprawdź również: Ciasteczka z twarogiem

W przypadku takiego żywienia niewskazane jest spożywanie nadmiernych ilości makaronu, chleba, ryżu, pieczywa i kasz. Dieta low-carb działa cuda dla osób z nadwagą i otyłych. Jest to również odpowiednia opcja dla osób cierpiących na cukrzycę. Pomaga bowiem bardzo dobrze ustabilizować poziom glukozy we krwi.

Posiłek low carb można przygotować na dwa sposoby: wegetariański lub z mięsem. Szeroki wybór produktów niskowęglowodanowych sprawia, że każdego dnia można jeść pyszne i zdrowe posiłki.

Zalety diety niskowęglowodanowej

Dieta low-carb ma wiele korzyści dla organizmu. Przede wszystkim jest to świetny sposób na utratę wagi. Odpowiednio zbilansowane posiłki pozwolą zdrowo i stosunkowo szybko pozbyć się nadmiernych kilogramów. Regularne spożywanie posiłków o niskiej zawartości węglowodanów przynosi także ma także inne zalety dla całego organizmu, w tym:

  • podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu, co przekłada się na lepszą kondycję układu sercowo-naczyniowego,
  • usprawnienie pracy mózgu dzięki zwiększeniu koncentracji,
  • profilaktyka wystąpienia groźnych chorób jak nowotwór jelita grubego, zawał serca i cukrzyca,
  • utrzymanie odpowiedniego stężenia glukozy we krwi, co sprawia, że cukier nie odkłada się w tkance tłuszczowej.

Co zrobić na obiad bez węglowodanów?

Zgodnie z Twoimi upodobaniami, posiłek ten może być daniem mięsnym, na przykład schab, kotletem cielęcy, mielone kotlety czy golonka. Może to być również potrawa wegetariańskie, np. zupa na bazie warzyw podkręcona śmietaną, lasagna z cukinią zamiast makaronu lub też wegańska zapiekanka. Propozycji jest mnóstwo, a poniżej znajdziesz kilka z nich.

Kotlety mielone z indyka lub kaczki

Składniki:

  • mięso mielone z indyka lub kaczki – 500 g,
  • 2 jajka,
  • natka pietruszki,
  • olej kokosowy do smażenia,
  • oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, przyprawa do mięs.

Przygotowanie:

Do miski przekładamy mięso mielone, rozbijamy jajka i dodajemy przyprawy. Następnie wszystko razem mieszamy. Następnie formujemy kotlety i smażymy je na oleju kokosowym. Dodatkami, które dobrze komponują się z tym daniem są sałatki warzywne, np. z dodatkiem awokado lub z białej kapusty. Jako dodatek doskonale sprawdzi się zupa brokułowa lub paprykowa.

Zobacz także: Ciasteczka owsiane dla cukrzyków

Zupa paprykowa

Składniki:

  • 2 sztuki żółtej lub pomarańczowej papryki,
  • 1 marchew,
  • 1 mały seler,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka bulionu z kostki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 liść laurowy.

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę obieramy. Z papryki usuwamy nasiona oraz białe części. Cebulę i marchewkę drobno siekamy. Paprykę i ziemniaki kroimy w duże kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchewkę, cebulę i selera.

Następnie dodajemy paprykę oraz ziemniak. Całość smażymy przez około minutę. Zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy. Przykrywamy i gotujemy danie przez 20-25 minut do czasu, aż warzywa zmiękną (jeśli woda zbyt szybko wyparuje, można jej dolać). Po ugotowaniu wyjmujemy paprykę i zdejmujemy z niej skórę. Następnie blendujemy zupę i dodajemy mleko. Doprawiamy do smaku.

Wieczorny chlebek niskowęglowodanowy

Składniki:

  • 100 g drobno startego sera (np. mozzarelli),
  • 4 duże jaja,
  • 4 łyżki babki płesznik,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta mielonego kminku,
  • nasiona lnu i rozmaryn (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki. Odstawiamy uzyskane w ten sposób ciasto na około 15 minut. Po tym czasie powinno ono być gęste i lepkie ciasto. Za pomocą łopatki przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy bochenek. Pieczemy chleb około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.

O mnie

Teksty

Cześć, jestem Marzena i uwielbiam spędzać czas z moimi pociechami! Jako mama dwójki wspaniałych dzieciaków, staram się promować zdrowy styl życia i pomagać im rozwijać dobre nawyki od małego. Chętnie podzielę się z Wami moimi doświadczeniami i spostrzeżeniami, które zebrałam przez te wszystkie lata bycia rodzicem - mam nadzieję, że znajdziecie tu dla siebie coś wartościowego!