Ciasteczka z twarogiem

1 min czytania

Ciasteczka z twarogiem przepis

Ciastka zawsze są doskonałym pomysłem na małą przekąskę, a jeszcze lepszym, gdy są proste w przygotowaniu i do tego pyszne. Takie właśnie są ciasteczka z twarogu, które mogą jeść także cukrzycy. Przy tym bardzo chrupiące. Po upieczeniu wyglądają nieco jak ciasto francuskie. Wystarczą tylko 4 składniki do ich przyrządzenia. Jakie? Poznaj dokładny przepis.

Niesamowicie kruche ciasteczka twarogowe

Przygotowanie zajmuje: 10 min.

Pieczenie trwa: ok. 15 min.

Cukrzyca u dziecka nie musi oznaczać wykluczenia z diety przekąsek, takich jak ciasta. Wystarczy, że nie będą zawierać zakazanych produktów. Doskonałym rozwiązaniem są ciasteczka z twarogiem, które nie wymagają specjalnej wiedzy ani umiejętności. Wystarczy w misce przy pomocy widelca rozdrobnić ser i zmieszać z miękkim masłem, które przynajmniej godzinę powinno odstać w temperaturze pokojowej. Następnie dodaj do tego ekstrakt waniliowy. Możesz go pominąć, jeśli za nim nie przepadasz. Bez niego ciastka też będą nadal przepyszne. Na koniec wystarczy wsypać mąkę i przekąska prawie gotowa. Wystarczy tylko połączyć składniki, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Można ciasto zagnieść wieczorem i odstawić na noc do lodówki, aby poleżakowało przed upieczeniem. Chłodzenie przyczynia się do większej chrupkości ciasteczek, dlatego nie warto pomijać tego procesu. Chłodne ciasto wystarczy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, a następnie wyciąć z niego ciasteczka. Możesz do tego użyć np. specjalnych foremek do ciasta lub niewielkiego kieliszka. Następnie każde z ciastek posmaruj mlekiem. Po czym upiecz w piekarniku z termoobiegiem, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupiące. Po upieczeniu daj ciastkom ostygnąć. Mimo że może być to trudne – warto poczekać, by w efekcie wgryźć się w ich pyszny środek.

Koniecznie wypróbuj także przepis na ciasteczka owsiane dla cukrzyków, które są równie pyszne.

Ciasteczka z twarogiem – składniki

Co będzie niezbędne do wykonania tych wspaniałości?

  • twaróg półtłusty bądź tłusty – 250 g
  • mąka pszenna – 200 g
  • masło – 200 g
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka

Ciasteczka z twarogiem – sposób przygotowania

Ciastka z serem przyrządzisz, wykonując poniższe kroki:

  1. Do miski włóż twaróg, a następnie rozdrobnij go, używając widelca. Dodaj do niego masło (jak wcześniej zostało wspomniane, powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie). Wlej ekstrakt waniliowy, jeśli zamierzasz go użyć.
  2. Wsyp mąkę do powstałej masy i zagnieć energicznie ciasto. Następnie uformuj z niego kulę, po czym zawiń w folię spożywczą i włóż na noc, albo przynajmniej 6-8 h do lodówki.
  3. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Rozwałkuj ciasto tak, by miało ok. 0,5 cm grubości. Wytnij ciastka foremką lub kieliszkiem.
  4. Każde z nim posmaruj mlekiem.
  5. Włóż do piekarnika i piecz z termoobiegiem przez ok. 15-17 min.
  6. Wyjmij i ostudź. Następnie ciasteczka są gotowe do spożycia.